Acht tips voor het onderhouden van jouw leren tas

Door je leren tas goed te onderhouden, gaat het accessoire veel langer mee. In dit artikel geven we je acht praktische tips om jouw tas op de juiste manier te verzorgen. Raadpleeg je alle tips in dit artikel, dan heb je gegarandeerd vele jaren plezier van jouw Maes & Hills handtas, reistas, rugzak of aktetas.

#1 Je leren tas voor gebruik goed inspuiten

Voor je jouw leren tas van Maes & Hills in gebruik neemt, spuit je de tas goed in met een vocht- en vuilafstotende spray. Deze spray zorgt namelijk voor een beschermend laagje op de tas. Moet je met je nieuwe tas door de regen of komt er een vlek op, dan hoef je je met de vocht- en vuilafstotende spray geen zorgen te maken dat het leer kapot gaat.

Extra tip: spuit je tas eens per jaar in met de vocht- en vuilafstotende spray. Het beschermlaagje dat door deze spray gevormd wordt, blijft namelijk niet voor eeuwig zitten. Om je tas goed te blijven beschermen, blijf je goed spuiten met de spray. Doe je dit eens per jaar, dan weet je zeker dat je jouw tas goed beschermt en dat je leren tas langer mee gaat.

#2 Je tas regelmatig poetsen met een vochtige doek

Als je je tas iedere dag goed wil onderhouden, poets je het leer zachtjes met een licht vochtige doek. Let op: er mogen geen zeepresten op de doek zitten. Zitten er wel zeepresten op de doek, dan kan het leer van je tas beschadigen.

Je poetst je tas met een vochtige doek om het stof van het leer te verwijderen. Ook als er een beetje zand op het leer zit, kun je een vochtige doek gebruiken om je tas schoon te maken. Het is niet de bedoeling dat je het leer echt nat maakt met de doek.

#3 Je tas behandelen met een beschermend onderhoudsmiddel

Wij raden je aan jouw tas twee tot drie keer per jaar te behandelen met een beschermend leeronderhoudsmiddel. Welk onderhoudsmiddel je precies moet gebruiken om je tas te behandelen, is afhankelijk van het leer waar jouw tas van gemaakt is.

Op het etiket van het leeronderhoudsmiddel kun je precies lezen hoe je dit middeltje moet gebruiken. Lees de handleiding goed, want alleen dan gebruik je het leeronderhoudsmiddel op de juiste manier.

#4 Je leren tas uit de zon houden

Leer is een natuurproduct. Wat veel mensen niet weten, is dat leer kan beschadigen door langdurige blootstelling aan de zon. In zonlicht zit namelijk UV-licht en dit licht is niet goed voor leer. Houd je tas daarom liever zo veel mogelijk uit de zon.

Ga je een dagje op het terras zitten en wil je je leren tas van Maes & Hills meenemen? Zet de tas dan onder je tafeltje of onder je stoel. Staat je tas in de schaduw, dan hoef je je geen zorgen te maken dat het leer kapot gaat door het felle licht van de zon. Ga je een dagje naar het strand, dan kun je beter een strandtas meenemen. Niet alleen omdat het licht van de zon jouw leren tas kan beschadigen, maar ook omdat je tas vies kan worden door het zand op het strand. Komt er zout zeewater op je tas, dan kan het leer nog verder beschadigen. Laat je tas daarom liever thuis als je naar het strand gaat.

#5 De hete verwarming vermijden

Niet alleen zonlicht, maar ook de warmte van de verwarming kan het leer van je tas beschadigen. Staat je tas langere tijd tegen de verwarming, dan droogt het leer namelijk uit. Hierdoor wordt het leer niet alleen minder soepel, maar ziet het er bovendien minder mooi uit. Zet je tas daarom nooit tegen de verwarming, zeker niet voor langere tijd.

Is je tas nat, bijvoorbeeld omdat je met de tas door een flinke regenbui hebt gefietst? Dan laat je het leer gewoon in de lucht opdrogen. Je zet je tas in ieder geval niet tegen de hete verwarming aan om het drogen te versnellen.

#6 Vlekken verwijderen uit je leren tas

Ook als je erg voorzichtig bent, kan er een vlek in het leer van je tas kopen. Vlekken in leer kun je het beste verwijderen door de vlek droog te deppen met een tissue of een schone katoenen doek, zoals een theedoek. Vervolgens kun je de tas met een vochtige doek afnemen.

Let op: wrijf niet hard over de vlek heen. Doe je dit wel, dan wrijf je de vlek namelijk in het leer. Heb je een vlek eenmaal in het leer van je tas gewreven, dan is het bijna onmogelijk om de vlek nog te verwijderen.

#7 Hardnekkige vlekken verwijderen

Zit er een hardnekkige vlek in je leren tas? Dan raden wij je aan deze vlek niet zelf te verwijderen. Ga je zelf aan de slag met allerlei schoonmaakmiddeltjes, dan is de kans namelijk groot dat je de vlek juist erger maakt. Een hardnekkige vlek kun je dan ook het beste laten verwijderen door een expert.

Ook als je een vlek per ongeluk in het leer van je tas hebt gewreven, kun je je tas het beste naar een expert brengen. De deskundige zal kijken of hij of zij de vlek nog kan verwijderen.

#8 Chemische reinigingsmiddelen vermijden

Wij raden je absoluut af om chemische reinigingsmiddelen op het leer van je tas te gebruiken. Denk hierbij aan middeltjes als aceton, terpentine en allesreinigers. Chemische reinigingsmiddelen werken misschien op andere oppervlakken, maar hebben een negatief effect op de levensduur van het leer. Als je een tas schoon wil maken, kun je dit dus beter niet met deze middelen doen. Ook oplosmiddelen kun je beter vermijden bij het reinigen van je leren tas, aangezien ook deze middelen het leer beschadigen.